وَأَقِيمُوا الصَّلَاةَ وَآتُوا الزَّكَاةَ ۚ وَمَا تُقَدِّمُوا لِأَنْفُسِكُمْ مِنْ خَيْرٍ تَجِدُوهُ عِنْدَ اللَّهِ ۗ إِنَّ اللَّهَ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِيرٌ

I molitvu obavljate i zekat dajite, a za dobro koje za sebe pripremite naći ćete nagradu kod Allaha,
jer Allah dobro vidi ono što radite.
(Al-Baqara, 110)

salah.ba

online vaktija za Bosnu i Hercegovinu

Pomoć za mobilnu aplikaciju

Ovdje ćete naći pomoć za uobičajeno korištenje programa, a u dnu stranice također možete naći listu najčešće postavljenih pitanja. Ako vaše pitanje ne možete naći na listi možete poslati poruku preko kontaktnog formulara.

Početna slika

Na glavnoj "slici" imate vaktiju za odabrani datum. Taj datum je aktuelni datum, tj. današnji dan, osim ako ručno odaberete vaktiju za drugi dan (vidi dole). U svakom slučaju, u gornjem desnom uglu vidite za koji datum važi prikazana vaktija.

Menu

Kada uđete u menu imate mogućnost da promjenite datum (tj. da vidite vaktiju za neki drugi dan), odredite vaše mjesto boravka te izaberete neki drugi jezik.

Vaktija za drugi dan

Ovdje možete izabrati da vidite vaktiju za neki drugi dan (npr. u koliko sati je sabah sutra). Kada izaberete datum program se vraća na početnu sliku i prikazuje vaktiju za odabrani dan. Izbor se poništava kad napustite program, tj. kada ga opet otvorite pokazuje se vaktija aktuelnog dana.

Izbor mjesta boravka

Na ovoj listi ćete izabrati mjesto boravka, tj. mjesto za koje želite da prikažete vaktiju. Program će onda automatski izračunati i prikazati vaktiju za to područje. Ovaj izbor je stalan i važi sve dok opet ne izaberete neko novo mjesto.

Izbor jezika

Ovdje je moguće izabrati jezik u programu. Trenutno možete izabrati bosanski, engleski, turski i arapski jezik.

Često postavljana pitanja

 • Kako instalirati aplikaciju na mobitel?
 • Aplikaciju možete skinuti ovdje: salah.ba/Salah.ba.jar.
  Jedan od načina da to učinite je da je skinete na vaš računar te prebacite na mobitel preko data kabla, bluetooth-a, infra-crvene konekcije ili slično. Sami proces zavisi od marke i modela vašeg telefona.
  Drugi način je da gore navedenu adresu ukucate direktno na vašem mobitelu (ovo također zavisi od marke i modela). Ovaj način je jednostavniji, ali uslov je da imate uspostavljenu data konkeciju na vašem mobitelu.

 • Da li je moguće dobiti audio upozorenje kada je vrijeme za namaz?
 • Ne. Da bi program mogao dati upozorenje potrebno je da je program otvoren, tj. da je aktivan u pozadini. Većina telefona ne podržava korištenje programa u pozadini (ako izađete iz programa on se terminira), a i ako podržavaju to rijetko važi za Java aplikacije. Salah.ba je upravo napisan u Javi jer tu vrstu programa podržava većina telefona na tržištu.

 • Kako se odvija promjena sa zimskog na ljetno vrijeme (i obrnuto)?
 • Promjena sa zimskog na ljetno vrijeme (i obrnuto) dešava se automatski, ali ovdje treba obratiti pažnju pri korištenju aplikacije.
  Tabela u programu je statična tako da se promjena ne može precizno pogoditi svake godine. Promjena sa zimskog na ljetno vrijeme je manualno podešena na 28. marta, a sa ljetnog na zimsko 28. oktobra. S obzirom da se realna promjena dešava u zadnjoj nedjelji u martu i oktobru ona može da pada na jednom od datuma između 25. i 31. tog mjeseca. Zbog toga je 28. izabran kao jedan prosijek, što znači da aplikacija u najboljem slušaju pogađa tačno, a u najgorem pokazuje staro vrijeme u periodu od maksimalno 4 dana.

 • Dali je besplatno koristiti aplikaciju?
 • Da. Program je absolutno besplatan. Također je urađen kao offline-aplikacija, što znači da ne koristi data konekciju nakon što je instalirana.